Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepaal voorschrift van volgende functie

een derde graadsfunctie met de volgende 3 punten (-2,0) en (1,0) en (5,0) dan kom je het volgende y= (x+2) (x-1) (x-5)
maar je hebt dan ook nog een punt op de y-as namelijk (10,0) dan moet je da a zoeken maar dit versta ik namelijk niet ik weet dat ik het moet doen met y=ax. zou u gelieve mij kunnen helpen alvast bedankt

Matthi
3de graad ASO - maandag 6 september 2010

Antwoord

Hallo

Als je vorm (x+2)(x-1)(x-5) uitwerkt bekom je de functie
y = x3-4x2-7x+10
Dus alle functies f(x) = y = a(x3-4x2-7x+10) hebben de 3 gegeven punten als nulpunten,
want x3-4x2-7x+10=0 ® a(x3-4x2-7x+10)=0
De gevraagde functie moet nu ook door het punt (0,10) gaan
(Let op: NIET (10,0) zoals jij aangeeft!)
Als x=0 moet y=10
Dus f(10) = a.10 = 10
Dus a=1
Ok?

LL
maandag 6 september 2010

©2001-2025 WisFaq