Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiele vergelijkingen

Hallo,
Ik snap de volgende vergelijking niet:

(1/2)-x2 = 2-2x-1

Ik weet niet goed hoe ik hieraan moet beginnen doordat de macht x2 is.

Alvast bedankt!

hannah
3de graad ASO - zaterdag 4 september 2010

Antwoord

De aanpak is om beide leden te schrijven als een macht met hetzelfde grondtal. In dit geval zou ik daarvoor dan 2 nemen. Dus als je uiteindelijk iets krijgt als:

2...=2...

Dan ben je er bijna!

$
\eqalign{
& \left( {\frac{1}
{2}} \right)^{ - x^2 } = 2^{ - 2x - 1} \cr
& \left( {2^{ - 1} } \right)^{ - x^2 } = 2^{ - 2x - 1} \cr
& 2^{x^2 } = 2^{ - 2x - 1} \cr}
$

...en dan zal het wel lukken?

WvR
zaterdag 4 september 2010

©2001-2024 WisFaq