Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet berekenen

beste wisfaq,

ik wil aantonen dat lim$\to$x=0 van x2sin($\pi$/x)=0

bij het invullen van x=0 is de uitkomst 0·$\infty$

ik kan de som herleiden naar een quotient om vervolgens L'Hopital toe te passen.

x2/(1/2sin($\pi$/x))= 0/0

Bij L'Hopital 2x te gebruiken krijg ik in de teller:2
maar de noemer levert een probleem omdat deze steeds een oneindige waarde levert (sin($\pi$/x blijft in de noemer ook nadat L'Hopital 2x toegepast wordt)
is het juiste antwoord 2/$\infty$=0 of zie ik iets over het hoofd?

alvast bedankt!

mvg,

Carlos

carlos
Student universiteit - dinsdag 17 augustus 2010

Antwoord

Beste Carlos,

De regel van l'Hôpital lijkt mij hier niet zo interessant, die noemer twee keer afleiden wordt al gauw erg vervelend. Je kan hier handig gebruikmaken van de insluitstelling; voor sin($\pi$/x) geldt immers:

-1 $\leq$ sin($\pi$/x) $\leq$ 1

Dus ook:

-x2 $\leq$ x2.sin($\pi$/x) $\leq$ x2

Neem nu de limiet naar 0 en je ziet dat de gezochte functie 'ingesloten' zit tussen twee functies die naar 0 gaan...

mvg,
Tom

td
donderdag 19 augustus 2010

©2001-2024 WisFaq