Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functies en absolute waarden

Dag Wisfaq,

Ik zit toch wat met problemen rond volgende vragen...
Bepaal van onderstaande functies de x-waarden van alle lokale maxima en minima en geef telkens aan om wat voor extrememum het gaat.
1)f(x)= |x-1|
2)f(x)= |x2-1|
3)f(x)= sin|x|
4)f(x)= |sinx|
5)f(x)= ln|cosx|
Het gaat er dus om de afgeleide te bepalen en dan de extrema.
Neem nu 1):
f(x)=|x-1|
dan moet ik toch onderzoeken f(x1) =x-1 en f(x2)= -x+1, niet ??
f'(x1)= 1 en voor de andere f'(x2)=-1 als afgeleide.
Ik kom dus op een constante afgeleide uit.
Het antwoordregister geeft toch x=1 als minimum ??
Graag wat uitleg over deze gevallen.
Voor bvb : f(x)= x3-x heb ik
f'(x)=3x2-1 en de nulpunten zijn x1= +Ö3/3 en x2=-Ö3/3. Tekenonderzoek geeft aan:
-¥ -Ö3/3 +Ö3/3 +¥
+ 0 - 0 +
max=2Ö3/9 min=-2Ö3/9
Dus een maximum en een minimum.
Maar het zijn die gevallen hierboven die me wat moeilijkheden leveren....
Groetjes,
RIK

Rik Le
Iets anders - vrijdag 30 juli 2010

Antwoord

Beste Rik,

In dit geval (f(x)= |x-1| ) is het niet nodig te differentiëren. Teken de grafiek. Links van x = 1 heb je een dalende rechte lijn en rechts een stijgende.
Conclusie: Minimum bij x = 1.

Dus teken altijd eerst de grafieken en dan is differentieren dikwijls niet nodig. Boven dien als er absoluutstrepen staan heeft de grafiek soms scherpe knikken. Dat zijn dan punten waar de afgeleide niet bestaat.

Succes ermee en niet vergeten: Altijd eerst de grafiek tekenen.

JCS
vrijdag 30 juli 2010

©2001-2024 WisFaq