Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepalen sin 12a, mn vereenvoudigen complexe breuk

Hoi,

Er is een probleem dat ik steeds weer tegenkom bij het bepalen van sin A/2 (of cos A/2), nl het vereenvoudigen van complexe breuken met wortels.
Ik kom daarover heel weinig info tegen in de boeken en op het web, dus stel hier maar mijn vraag. Bovendien heb ik gemerkt dat jullie veel weten!

Stel, ik moet sin A/2 bepalen en cos A is gegeven:
5/Ö34.
Formule:
sin A/2= Ö[1-cos A]/ 2)

Ik vul dan alles in:
Vul in:
sin A/2=Ö([1-5/Ö34]/2)

Het modelantwoord luidt:
sin A/2= Ö(34-5/Ö34/ Ö68

(laat het teken voor de uitkomst maar even zitten, het gaat me om de berekening).

Hoe komen ze aan dit antwoord?
Ik dacht dat je de bovenste breuk eerst in de standaardvorm moet zetten, dus vermenigvuldigen met Ö34/Ö34, maar dan kom je nooit op dit antwoord.

Weten jullie ook waar ik wat meer info kan vinden over dit onderwerp?

Alvast dank!

Belisi
Iets anders - dinsdag 27 juli 2010

Antwoord

Hallo,

Ik schrijf alleen het rechterlid van de vergelijking over,
aangezien je alleen hierin geïnteresseerd bent.

$
\eqalign{
& \sqrt {{1 \over 2}\left( {1 - {5 \over {\sqrt {34} }}} \right)} \cr
& = \sqrt {{1 \over 2}\left( {1 - {{5\sqrt {34} } \over {34}}} \right)} \cr
& = \sqrt {{1 \over 2}\left( {{{34 - 5\sqrt {34} } \over {34}}} \right)} \cr
& = \sqrt {{1 \over {68}}\left( {34 - 5\sqrt {34} } \right)} = {{\sqrt {34 - 5\sqrt {34} } } \over {\sqrt {68} }} \cr}
$

Maar 'mooier' is de equivalente herleiding $\frac{1}{2} \sqrt{\frac{1}{17} \cdot (34 - 5\sqrt{34})}$

Dit vergt vooral veel oefenen. Mocht je nog problemen tegenkomen, of vragen hebben over dit antwoord, reageer gerust.

Groetjes,
Davy

Davy
woensdag 28 juli 2010

©2001-2024 WisFaq