Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 62871 

Re: Hoogte berekenen driehoek

Hallo

Dank voor u reactie

Ik weet dat er een methode is om bv de kerktoren of een ander hoog gebouw te berekenen. Je neemt een afstand van het gebouw bv 100 meter en dan kun via een geodriehoek de hoek bepalen en hiermee kun je dan de hoogte van het gebouw uitrekenen. Dit heb ik vroeger op school al eens gedaan maar ik weet niet meer hoe.

Atwist
Ouder - dinsdag 27 juli 2010

Antwoord

q62873img1.gif

In een rechthoekige driehoek lukt dat wel. Met de tangens kan je, als AC en $\alpha$ gegeven zijn, de lengte van BC wel berekenen.

Voorbeeld
Neem AC=100 m en $\alpha$=21°.

$
\eqalign{
& \tan \alpha = \frac{{BC}}
{{AC}} \cr
& \tan 21^\circ = \frac{{BC}}
{{100}} \cr
& BC = 100 \cdot \tan 21^\circ \cr
& BC \approx 38,4 \cr}
$

Dat laatste doe je dan (tegenwoordig) met een rekenmachine...

Zie ook Rekenen met sinus, cosinus en tangens.

WvR
dinsdag 27 juli 2010

©2001-2024 WisFaq