Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen met de ABC-formule

Hallo,

Ik moet (5-x) (5+x) = 5 via ABC formule x vinden
Ook al ken ik de formule, en heb ik zelfs het antwoord via het boek, ik kom zelf nooit op het resultaat uit.

Ik doe nl:
25 - 5x -5x - x2 - 5 =0
D = b2 - 4 a c
dus 202 - 4 . -1 = 404
x = -20 - wortel D / 2 . -1
...of zit ik er volledig naast?
Dank u voor de hulp

Robert
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 23 juli 2010

Antwoord

De ABC-formule geeft een oplossing voor de vorm ax2+bx+c=0. Schrijf je vergelijking dus eerst in die vorm:

(5-x)(5+x)=5
25-x2=5
x2=20
x=-Ö20 of x=Ö20
x=-2Ö5 of x=2Ö5

..o help... de ABC-formule had ik niet nodig...

Maar eh... (5-x)(5+x)=25+5x-5x-x2=25-x2

Verder voor de rest... a, b en c zijn de coëfficiënten van x2, x en 1 dus als je al de vergelijking 20-10x-x2=0 zou hebben gekregen dan is:
a=-1
b=-10
c=20

Ik denk dat we je vraag 'zit ik er volledig naast?' wel bevestigend kunnen beantwoorden. Ja, volkomen!

WvR
vrijdag 23 juli 2010

©2001-2024 WisFaq