Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functies

Bereken de x-coordinaat van het spijpunt van de volgende grafieken: f(x)= 2x-3 en g(x)= 4-x

EN

Bereken de coordinaten van het spijpunt van de grafiek van g met de lijn y=x

Shanel
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 16 juli 2010

Antwoord

Hoi Shanel,

Het snijpunt van twee grafieken is het punt waarop beide grafieken de zelfde 'y-waarde' hebben. Er is dus een x-waarde waarbij de zelfde f(x) als g(x) komt
q62835img1.gif

Bij dat punt geldt dus: f(x)=g(x). Ofwel: 2x-3=4-x. Zorg dat alle x'en links komen te staan en de rest rechts:
2x+x=4+3
3x=7
x=7/3

TWEEDE probleem:
y=x is ook gewoon een grafiek (zie: y(x)=x). Snijpunt wil zeggen dat g(x)=y(x). Ofwel: 4-x=x. Alle x'en naar links en al het andere naar rechts:
-x-x=-4
-2x=-4
x=-4/-2=2.

De x-coördinaat hebben we dus al. Nu nog de y-coördinaat. Als y=x en (wat we net berekend hebben) x=2, wat is dan y? Die moet te doen zijn...

Mvg

Thijs Bouten

tb
vrijdag 16 juli 2010

©2001-2024 WisFaq