Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie bepalen van een parabool met 2 gegeven punten

Bepaal de vergelijking y=ax2+bx+c van de parabool met de gegeven top T die ook nog door het gegeven punt P gaat.

a. T = (0,0) en P = (1,2)
b. T = (0,-1) en P = (2,-2)
c. T = (3,0) en P = (-1,-2)

Hoe kun je de vergelijking bepalen met slechts 2 punten?

Herman
Iets anders - dinsdag 6 juli 2010

Antwoord

Je kent steeds drie punten. T(0,0) en P(1,2) maar dan is Q(-1,2) ook een punt op de parabool.... Nog één?

T(0,-1) en P(2,-2)? Dan is Q(-2,-2) ook een punt op de parabool....

Heb je 'm?

HINT: symmetrie?!

Kijk ook nog even op Hoe kun je de formule van een parabool vinden? en dan vooral het stukje over 'als je de top en een punt weet'.

WvR
woensdag 7 juli 2010

©2001-2024 WisFaq