Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdelingen Solver

Hallo,
Ik kwam bij deze vraag er maar niet uit:

Gemiddelde: 16
Standaardafwijking: 2
Oppervlakte: 0,3 (links van a)
Bereken a

Ik moet er wel even bij vermelden dat het niet toegestaan is bij ons om invNorm te gebruiken. We moeten de Equation Solver bij de vraag toepassen. Alvast bedankt.

Alpay
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 3 juli 2010

Antwoord

Invullen van de formule geeft:

$
\large z = \frac{{X - 16}}
{2},\,\,waarbij\,\,\phi (z) = 0,3
$

Normaal gesproken zou je dan met invNorm bepalen welke z-score hoort bij een oppervlakte van 0,3. In dit geval is z-0,5244. Je krijgt dan:

$
\eqalign{
& \frac{{X - 16}}
{2} = - 0,5244 \cr
& x - 16 = - 1,0488 \cr
& x \approx 14,95 \cr}
$

Maar waarom mag je invNorm niet gebruiken? Wat mag je dan wel gebruiken? Weet je dat wel zeker? Het lijkt me erg onwaarschijnlijk...

WvR
zondag 4 juli 2010

©2001-2024 WisFaq