Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsels oplossen

Ik geraak maar niet uit dit stelsel.
kunnen jullie mij helpen?

(3y-4x)/(5x-15) = 4/5
(2x-13y)/(2x-6y) = 11/4

Sally
2de graad ASO - zaterdag 19 juni 2010

Antwoord

Hoi Sally,

Ik ga je een leidraad geven, zonder het antwoord nog te geven...

Wat het handigste is om te doen is zorgen dat je de breuken kwijt raakt. Daar kun je voor zorgen door bij beide vergelijkingen links en rechts met de noemer van de breuk te vermenigvuldigen. Je krijgt dan dus het stelsel:

q62715img1.gif

Nu moet het eenvoudig zijn om in beide vergelijkingen de y vrij te schrijven. De vergelijkingen kun je nu aan elkaar gelijk stellen, waardoor je een x-waarde krijgt. Die x-waarde vul je vervolgens in in een vergelijking y=...x+.... Op die manier krijg je dan ook de y-waarde gevonden

Hopelijk heb ik je voldoende informatie gegeven, veel succes.

Mvg Thijs

tb
zaterdag 19 juni 2010

©2001-2024 WisFaq