Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rendement zonnepanelen uitrekenen

Op een zekere lentedag bereikt de zon een maximale hoogte van 50 graden. Een zonnepaneel dat onder een hoek van 40 graden met het horizontale vlak is geplaatst en naar het zuiden gericht levert op dat moment een maximale opbrengst. De zon staat dan loodrecht op het paneel.
  1. Hoeveel procent levert dat paneel meer ten opzichte van een paneel dat horizontaal geplaatst is?
  2. Onder welke hoek levert een paneel 87% van de maximale opbrengst?

Gonio
Leerling mbo - woensdag 16 juni 2010

Antwoord

a)q62700img1.gif
In bovenstaand plaatje is y het paneel dat onder een hoek van 40 graden met de horizontaal staat en x het horizontale paneel.
Als a de hoek is tussen het paneel en de zonnestralen dan "zien" de zonnestralen effectief cos(a)*de oppervlakte van het paneel.
Dus voor het horizontale paneel zien de zonnestralen effectief cos(40)*de oppervlakte van het paneel. cos(40)=0.766, Dus het paneel de loodrecht op de zonnestralen staal levert 1/0.776=1.31 maal zoveel op als het horizontale paneel. Dat is dus 31% meer.

b) Een paneel dat 87% van de maximale opbrengst oplevert staat onder een hoek a met de zonnestralen zo, dat cos(a)=0.87.
terugzoeken levert dat a=29.5 graad.
Dan is de hoek van het paneel met het horizontale vlak 90-50+29.5=69.5 graad of 90-50-29.5=10.5 graad.

hk
maandag 28 juni 2010

©2001-2024 WisFaq