Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Periodieke functies

Hallo meneer, wij zitten in 5vwo en hebben een vraag.
wij moeten werken met de sinusfunctie. Hier wordt gevraagd: los op: sin x = -0.7
geef alle oplossingen op het interval [-p,7p]

we weten dat je dan moet invoeren:
y1 = sin x
y2 = -0.7

helaas kunnen we dan niet verder komen. Kunt u ons helpen?

Groet,
Ingeborg en Josephine

Ingebo
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 11 juni 2010

Antwoord

Je kunt de twee grafieken met elkaar snijden m.b.v. het commando intersect.
Omdat -0,7 niet bij een 'mooie' x-waarde hoort, krijg je te maken met benaderingen.
Beter is de volgende aanpak (in radialen, maar als het in graden moet, is het helemaal dezelfde aanpak): sin(x) = -0,7 = sin(-0,775)
Dan is de conclusie x = -0,775 + k.2p of x = p - -0,775 + k.2p
Kortom: x = -0,775 + k.2p of x = 3,917 + k.2p
In feite staan hier alle oplossingen, maar omdat je in het interval [-p,7p] moet blijven, mag je voor k alleen een (geheel!) getal kiezen waarmee je binnen deze grenzen blijft.

MBL
vrijdag 11 juni 2010

©2001-2024 WisFaq