Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Samengestelde functie en energie

Hallo mensen van Wisfaq

Ik heb op school een opgave gekregen waar ik niet helemaal uitkom. Kan een van jullie mij misschien uitleggen hoe ik dit het beste kan oplossen?

Gegeven is de formule voor potentiële energie, of Epot;

Epot = m·g·h

waarin
m= massa in kg
g= valversnelling (9.8 op aarde)
h= hoogte

Er geldt: Epot = Epot(h(t)) oftewel Epot is een functie van de hoogte en de hoogte is een functie van de tijd (in het geval dat een object niet wordt ondersteund, is de hoogte afhankelijk van de tijd)

Laten we vanaf een bepaalde hoogte h(0) iets vallen dan geldt zonder wrijving:

h(t) = h(0)-1/2·g·t2
v(t) = -g·t

waarin:
t = seconden
V = meters per seconde

Gevraagd:
Laat zien dat: dEpot/dt= -m·g2·t
Doe dat op 2 manieren.

manier 1:
Schrijf Epot = Epot(t) en bepaal dEpot/dt

Manier 2:
Met de kettingregel dEpot/dt=dEpot/dh·dh/dt

Bij voorbaat dank voor uw hulp
Mathew Cloin

Mathew
Leerling mbo - donderdag 10 juni 2010

Antwoord

Beste Mathew,

De opdracht lijkt me duidelijk, waar zit je vast?

Epot = mgh en h = h(0)-gt2/2

Vervang h in de formule voor Epot door het verband dat je voor h in functie van de tijd kent. Dan de afgeleide naar de tijd bepalen, denk eraan dat m, g en h(0) constant zijn.

Lukt dat? Probeer dan alvast zelf de manier met de kettingregel.

mvg,
Tom

td
donderdag 10 juni 2010

©2001-2024 WisFaq