Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn aan cirkel door punt buiten de cirkel

Hoe begin ik eraan?
Opgave : bepaal de vergelijking v/d raaklijn uit het punt P aan de cirkel c
a) c - x2 + y2 - 2x - 6y + 8 = 0 en P(0,0)
b) c - x2 + y2 - 6x + 2y + 9 = 0 en P(0,0)

Ann Va
2de graad ASO - zaterdag 5 juni 2010

Antwoord

a)
Kies y=ax als raaklijn door O(0,0). Snijden met c (invullen dus) en eis dat er één oplossing is (discriminant moet nul zijn). Je vindt dan a=1 of a=-7.

b)
Idem dito... je vindt a=-3/4 of a=0

WvR
zaterdag 5 juni 2010

 Re: Raaklijn aan cirkel door punt buiten de cirkel 

©2001-2024 WisFaq