Voor een project voor school moet ik de stelling van Ceva bewijzen. Het lukt mij wel om bijvoorbeeld te bewijzen dat de hoogtelijnen, zwaartelijnen en bissectrices door 1 punt gaan. Maar ik weet niet wat ik verder moet doen.
Ook zou ik graag een paar toepassingen van deze stelling willen weten.
Joop
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 3 juni 2010
Antwoord
In de figuur zien we een driehoek ABC met drie lijnen vanuit de hoekpunten die door een binnen de driehoek gelegen punt P gaan en die de overstaande zijden snijden in respectievelijk D, E en F.
Over zo'n driehoek gaat de stelling van Ceva. Die zegt dat AD, BE en CF door één punt gaan, dan en alleen dan als AF/BF * BD/CD * CE/AE = 1
We gaan het in stappen bewijzen.
We kijken eerst naar de verhoudingen van de oppervlaktes. We zien dat
Opp(DAFC) : Opp(DBFC) = AF : BF.
AF en BF zijn immers bases van DAFC en DBFC met dezelfde hoogte vanuit punt C.
Maar op bijna dezelfde manier weten we dat
Opp(DAFP) : Opp(DBFP) = AF : BF.
En in plaats van P kunnen we elk punt nemen op CF.
Het gaat nog verder: Als voor een punt Q geldt dat Opp(DAQC) : Opp(DBQC) = AF : BF, dan moet Q wel op CF liggen. Immers, als CQ en AB zouden snijden in een ander punt dan F, dan zou de verhouding AG : BG veranderen ten opzichte van AF : BF.
Dus we constateren:
CF is de meetkundige plaats van punten P zodat Opp(DAPC) : Opp(DBPC) = AF : BF
en net zo
AD is de meetkundige plaats van punten P zodat Opp(DBPA) : Opp(DAPC) = BD : CD BE is de meetkundige plaats van punten P zodat Opp(DCPB) : Opp(DAPB) = CE : AE
We concluderen dat:
Opp(DAPC) : Opp(DBPC) = AF : BF
Opp(DBPA) : Opp(DAPC) = BD : CD
Opp(DCPB) : Opp(DAPB) = CE : AE
Daarmee kunnen we bewijzen, dat als AD, BE en CF door één punt P gaan, dan geldt
Eerder zagen we dat BE de meetkundige plaats is van punten P zodat Opp(DCPB) : Opp(DAPB) = CE : AE. Conclusie: P ligt ook op BE. En dat is het bewijs van de omgekeerde kant van de Stelling van Ceva.
Wat kunnen we hiermee? Nu is het door 1 punt gaan van de zwaartelijnen een peuleschilletje om te bewijzen. Met een zoekopdracht is er vast veel meer te vinden (In het Engels heet de stelling "Ceva's theorem"). Succes!