Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reciproke waarde berekening

ik heb als opdracht de volgende formule gekregen:

V(s)= Vmax·S/S+Km

v = activiteit in m mol
S = concentratie
Vmax = constante = maximale activiteit
Km = constante = Michaelis-Menten-constante

Ook is de volgende tabel gegeven:
S 0,197    0,138   0,067   0,041   0,027
V 21,5 21,0 19,0 16,5 14,5
De opdracht is om Vmax en Km te bepalen, hoe doe ik dit?

mark
Leerling mbo - donderdag 3 juni 2010

Antwoord

Je kunt voor verschillende waarden voor S en V de formule invullen. Als je dat bij twee paren uit de tabel doet dan krijg je een stelsel van twee variabelen met twee onbekenden. Dat zou je dan moeten kunnen oplossen.

q62601img1.gif

Dus dat is nog een heel gedoe. Ik had ook een andere combinatie van meetpunten kunnen nemen. De gevonden waarden zullen dan wel af kunnen wijken.

Ik heb 't antwoord nog even gecontroleerd met CurveExpert. Dit leverde de volgende waarden voor Vmax en Km:
Saturation Growth-Rate Model: y=ax/(b+x)
Coefficient Data:
a = 22.810953
b = 0.012059476
Afgerond lijkt het me dan toch allemaal aardig met elkaar in overstemming.

Hopelijk helpt dat...

WvR
donderdag 3 juni 2010

©2001-2024 WisFaq