Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn ellips

Zoek de vergelijkingen van de raaklijnen aan de ellips x2+2y2=2 die loodrecht staan op de rechte 3y-4x+5=0

Ik weet dat de rico van de rechte 4/3 is en dus van de loodlijn -3/4, maar hoe moet ik nu verder?

Vannes
3de graad ASO - dinsdag 25 mei 2010

Antwoord

Diana,
Neem P(x0,y0) op de ellips. Dan is de vergelijking van de raaklijn in P aan de ellips:x0x+2y0y=2, waaruit volgt dat y=(1/y0)-(x0/2y0)x, zodat x0/2y0=3/4, dus x0=1,5y0.Bovendien is x02+2y02=2. Zo kun je wel verder denk ik.

kn
dinsdag 25 mei 2010

©2001-2024 WisFaq