Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 62494 

Re: Oplossen van een vergelijking met een ingewikkelde breuk

Volgens mij heeft u een fout gemaakt bij het invullen van x=2:
het is niet 4·9 maar 4/9
4/9 is hetzelfde als 8/18,
Ik heb hem zelf uitgeprobeerd met algebra:
(0,21-x-1)/(0,11-x-1) = (8/18)
0,21-x-1=(0,11-x-1)·(0,44)
0,21-x-1=0,44(0,11-x-1)
0,21-x-1=0,44·0,11-x-0,44 (haakjes wegwerken)
0,21-x=0,44·0,11-x+0,56 (1 optellen)
ln(0,21-x)=ln(0,44·0,11-x)+ln(0,56) (ln nemen)
(1-x)·ln(0,2)=ln(0,44)+(1-x)·ln(0,1)+ln(0,56)
ln(0,2)-x·ln(0,2)=ln(0,44)+ln(0,1)-x·ln(0,1)+ln(0,56)
Verder kom ik echt niet want dan kom ik steeds op een verkeerd antwoord uit.
Is het wel slim geweest om de ln te nemen?
In ieder geval nog bedankt voor uw vorige reactie...
Groeten Tom

Tom
Student hbo - donderdag 20 mei 2010

Antwoord

Het deelstreepje is zó onopvallend dat ik het gewoon niet heb gezien. Mea culpa!
Ik zal nog even studeren op een handmatige oplossing en als ik iets vind dat het vermelden waard is, merk je het vanzelf.
Bij de overgang van de vijfde naar de zesde regel in je eigen poging maak je een fout tegen de logaritmeregels.
Log(A+B) is helaas niet hetzelfde als Log(A) + Log(B).

MBL
donderdag 20 mei 2010

 Re: Re: Oplossen van een vergelijking met een ingewikkelde breuk 

©2001-2024 WisFaq