Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afstand bij ellips

Zit met volgende vraag:
Welk punt D van de ellips met vergelijking 9x2 +25y2=225 lidt het verst verwijderd van de top ( 0,-3) en hoeveel bedraagt die grootste afstand?
Zie dat a van de vergelijking=15/3 en b =3, dus die top versta ik wel, maar hoe kom ik dan aan dat punt?

Vannes
3de graad ASO - donderdag 20 mei 2010

Antwoord

Vannesta,
Neem P(p,q) op de ellips en A(0,-3).Dan is d2(PA)=p2+(q+3)2 en omdat P op de ellips ligt is p2=25-(25/9)q2.Dit invullen geeft d2(PA)=-(16/9)q2+6q+34.
Dus bereken de top van deze parabool.Trouwens a=5.

kn
donderdag 20 mei 2010

©2001-2025 WisFaq