\require{AMSmath} Limiet met cosinus Ik zit met een moeilijke limiet met een cosinus er in. lim x®3 cos x - cos 3/x-3 Ik heb al de cosinus omgeschreven naar een sinus, maar ik kom dan maar niet steeds verder. Het goede antwoord hoort -sin 3 te zijn. Als iemand mij kan helpen, graag! Ronny Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 mei 2010 Antwoord Hallo, Ronny. Gewoon wat goniometrieregels gebruiken. Als volgt: cos(x) = cos(3 + (x-3)) = cos(3)·cos(x-3) - sin(3)·sin(x-3) = cos(3)·(1 - 2·sin2((x-3)/2)) - sin(3)·sin(x-3), dus (cos(x) - cos(3))/(x-3) = (-2·cos(3)·sin2((x-3)/2) - sin(3)·sin(x-3))/(x-3) = -cos(3)·sin((x-3)/2)·(sin((x-3)/2)/((x-3)/2) - sin(3)·(sin(x-3))/(x-3). Als nu x®3, dan u=(x-3)/2®0 en v=x-3®0, dus de limiet is die van -cos(3)·sin(u)·sin(u)/u - sin(3)·sin(v)/v met u en v naderend naar 0. Nu geldt, zoals u weet: sin(w)/w nadert naar 1 als w nadert naar 0. Dus de gevraagde limiet wordt -cos(3)·0·1 - sin(3)·1 = -sin(3). hr woensdag 19 mei 2010 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik zit met een moeilijke limiet met een cosinus er in. lim x®3 cos x - cos 3/x-3 Ik heb al de cosinus omgeschreven naar een sinus, maar ik kom dan maar niet steeds verder. Het goede antwoord hoort -sin 3 te zijn. Als iemand mij kan helpen, graag! Ronny Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 mei 2010
Ronny Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 mei 2010
Hallo, Ronny. Gewoon wat goniometrieregels gebruiken. Als volgt: cos(x) = cos(3 + (x-3)) = cos(3)·cos(x-3) - sin(3)·sin(x-3) = cos(3)·(1 - 2·sin2((x-3)/2)) - sin(3)·sin(x-3), dus (cos(x) - cos(3))/(x-3) = (-2·cos(3)·sin2((x-3)/2) - sin(3)·sin(x-3))/(x-3) = -cos(3)·sin((x-3)/2)·(sin((x-3)/2)/((x-3)/2) - sin(3)·(sin(x-3))/(x-3). Als nu x®3, dan u=(x-3)/2®0 en v=x-3®0, dus de limiet is die van -cos(3)·sin(u)·sin(u)/u - sin(3)·sin(v)/v met u en v naderend naar 0. Nu geldt, zoals u weet: sin(w)/w nadert naar 1 als w nadert naar 0. Dus de gevraagde limiet wordt -cos(3)·0·1 - sin(3)·1 = -sin(3). hr woensdag 19 mei 2010
hr woensdag 19 mei 2010
©2001-2024 WisFaq