Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdeling

De stochastische variabele X heeft een normale verdeling met gemiddelde 24 en standaardafwijking 6. Bereken a als gegeven is P(-aXa)=0,9

Piet P
3de graad ASO - dinsdag 18 mei 2010

Antwoord

Ik denk dat de vraag niet helemaal juist gesteld is. Ik kan me wel voorstellen dat het gaat om P(24-aX24+a). In dat geval eerst maar 's een tekening dan:

q62476img1.gif

De kunst is nu een waarde voor 'a' te vinden zodat:

P(X24-a)=0,05

Dit kan met een tabel van de standaard normale verdeling, de grafische rekenmachine of een applet. Met de GR (Ti83/84) zou dit dan zo gaan:

invNorm(0.05,24,6)®14,1

Met 24-a=14,1 geeft dit a=9,9.

Controle: normalcdf(14.1,33.9,24,6)®0,90

Ik neem dat 'zoiets' de bedoeling was. Zo niet dan horen we 't wel weer...

WvR
woensdag 19 mei 2010

©2001-2024 WisFaq