Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen

Als
y= 3x-1¸5-x
Dan is x gelijk aan?
a. 5y-1¸3-y
b. 5y+1¸3+y
c. 5y-1¸3+y
d. 5y+1¸3-y

Moet je deze vraag nu ook benaderen zals of er 2 ombekenden zijn??

Remco
Student universiteit - vrijdag 14 mei 2010

Antwoord

Ik neem aan dat je bedoelt: y=(3x-1)/(5-x).
De bedoeling is dat je dit herschrijft tot iets van de vorm x=een uitdrukking in y.

Dus:
y=(3x-1)/(5-x), vermenigvuldig links en rechts met 5-x:
y(5-x)=3x-1, werk de haakjes weg:
5y-xy=3x-1, breng alles met x aan een kant van het gelijkteken:
5y+1=3x+xy, breng x buiten haakjes:
5y+1=x(3+y), deel door 3+y:
(5y+1)/(3+y)=x
Dus b is het juiste antwoord.

hk
vrijdag 14 mei 2010

©2001-2025 WisFaq