Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hogegraadsvergelijking oplossen

Ik heb een vergelijking dat ik moet ontbinden:

6·x4+11·x2+3=0

Eerst ging ik het proberen met een deler (x-a) te zoeken door 1,3,-1,-3 in de formule te stoppen, maar dan kom ik nergens nul uit.
Ik denk ook dat je niet de discriminant b2-4ac kan gebruiken omdat het x4 is?
Ik heb nog geprobeerd de drieterm te ontbinden, maar vind de oplossing niet.

Alvast bedankt

Joey
Overige TSO-BSO - donderdag 13 mei 2010

Antwoord

Als je nu 's y=x2 zou nemen dan krijg je de vergelijking:

6y2+11y+3=0

Deze vergelijking kan je oplossen!? Je kunt zelfs ontbinden:

(2·y + 3)·(3·y + 1)=0

Helpt dat?

WvR
donderdag 13 mei 2010

©2001-2024 WisFaq