Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parabool en raaklijn

Goede dag,
Door een brandpunt f van een parabopol p: y2=2px tekenen we een rechte a loodrecht op de X-as.Ze snijdt P in A en B
OP de rchte a nermen we een willekeurig punt C en we bepalen de loorechte projecties D en E op de raaklijnen in A en B, gerooken aan de Parabool De rechte DE raakt aan P. Beijs dit...
IK heb al Co (A)=(p/2,y1) en Co(B)=(p/2,-y1).
De beide raaklijken zijn dan :
T1= (p/y1)(x-p/2) want brandpunt f(p/2,0)
T2= (p/-y1)(x-p/2)
De lijn CD en CE staan loodrecht op T1 en T2
Punt C op rechte a heeft als Co(C)= (p/2,y3)
Lijn CD loodrecht op T1 heeft een rico= -y1/p
Lijn CE loodrecht op T2 heeft een rico= y1/p
En nu verder....
Graag wat raad.
Groeten

Rik Le
Iets anders - woensdag 12 mei 2010

Antwoord

Rik,
Wat is y1? Kun je toch uitrekenen. De vergelijkingen voor de beide raaklijnen zijn ook niet correct. Als (x1,y1) een punt op de parabool y2=2px, dan is yy1=p(x+x1) de vergelijking van de raaklijn aan de parabool. Doe nog maar eens een poging.

kn
woensdag 12 mei 2010

 Re: Parabool en raaklijn 

©2001-2024 WisFaq