Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide van een functie in een punt

Bepaal een vergelijking van de raaklijn t aan de grafiek van onderstaande functies in het aangegeven punt.
f(x)=1/x+1 in P(1/2,f(1/2))

Oplossing:
f'(1/2)= lim(1)/(x+1)-(2/3)/x-1/2
= ?

Nu zit ik dus vast. Ik zou een vergelijking moeten uitkomen die geen breuk is om verder te kunnen gaan. Kunnen jullie mij helpen?

Niels
3de graad ASO - zaterdag 1 mei 2010

Antwoord

Hallo

Als je deze limiet oplost voor x®1/2, vind je -4/9.
Het is echter veel eenvoudiger om eerst de afgeleide functie te berekenen, en dan x te vervangen door 1/2.

LL
zaterdag 1 mei 2010

 Re: Afgeleide van een functie in een punt 

©2001-2025 WisFaq