Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijken oplossen zonder abc-formule

Hallo,

Ik heb erg veel moeite met het oplossen van vergelijken aonder abc-formule met a ongelijk aan 1.

bijvoorbeeld:
4x2-11x+6
Hier is de a dus gelijk aan 4, maar ik mag dit niet oplossen met de abc formule.
Je kan dan dus onbtbinden in factoren doen of kwadraat afsplitsen. Ik heb dus moeite met beide. Ontbinden in factoren lukt wel voor bijvoorbeeld x2+4+4 ® (x+2)(x+2).
Dit lukt omdat a gelijk is aan 1. Zou u mij aub kunnen vertellen hoe ik het moet oplossen met ontbinden en kwadraat afsplitsen?


Ik weet niet of mijn voorbeeljlde wel handig is, zo niet dan mag u gewoon een ander voorbeeld nemen.

Groetjes,

S.

S.
Student universiteit - maandag 26 april 2010

Antwoord

Kijk eens of je kunt inzien dat ax2 + bx + c precies hetzelfde is als de uitdrukking a(x + b/2a)2 + (4ac - b2)/4a.
Het simpelst gaat dit door de laatste uitdrukking uit te werken en te komen tot ax2 + bx + c. Overigens zie je in die uitdrukking de abc-formule al een beetje doorschemeren.
In jouw opgave is a = 4, b = -11 en c = 6.
Invullen levert op: 4(x - 11/8)2 - 25/16.
Als je dit wilt nulstellen, dan krijg je eerst (x - 11/8)2 = 25/64 en dan volgt x - 11/8 = 5/8 resp. x - 11/8 = -5/8.
De oplossingen zijn dus x = 16/8 = 2 resp. x = 6/8 = 3/4.

Het ontbinden lukt alleen maar redelijk eenvoudig als je een 'mooie' oplossing kunt vinden. Vaak is het vinden van zo'n oplossing een kwestie van even wat proberen, want als er expliciet naar een ontbinding wordt gevraagd, mag je er vanuitgaan dat er ook wel een 'mooie' x zal zijn. Je komt dan al snel tot het inzicht dat x = 2 voldoet, en dan is de vorm deelbaar door
(x-2).

MBL
maandag 26 april 2010

 Re: Vergelijken oplossen zonder abc-formule 

©2001-2024 WisFaq