Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsel vergelijkingen

2 vergelijkingen zijn gegeven, te weten:
8x + 3y = 7
7y = -4

doordat in de onderste vergelijking geen x staat weet ik niet hoe ik de snijpunten van deze 2 vergelijkingen moet berekenen.

Raymon
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 26 april 2010

Antwoord

Er staat in die tweede vergelijking wel degelijk een x, want je moet het lezen als 0.x - 7y = -4.
Welke waarde x ook krijgt, de nul die ervoor staat maakt dat stukje altijd gelijk aan nul. Maar uit 0 - 7y = -4 volgt y = -4/7, onafhankelijk van wat x is. De eerste vergelijking, waar y natuurlijk óók de waarde
-4/7 moet krijgen, geeft dan de x prijs.
Grafisch gebeurt er het volgende: je snijdt de lijn met vergelijking
8x + 3y = 7 met de horizontale lijn met vergelijking y = -4/7.

MBL
maandag 26 april 2010

©2001-2024 WisFaq