Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vereenvoudigen van meerdere kwadraten?

1²+2²+3²+4²+5²

pelgri
Iets anders - dinsdag 31 december 2002

Antwoord

Hoi,

Je zou dit kunnen herschrijven als een sommatie, m.b.v. het sommatie-teken. Een echte vereenvoudiging is de optelling natuurlijk uitrekenen, maar een andere schrijfwijze dan sommatie zou ik niet weten.
Aangezien iedere term gekwadrateerd wordt, moet je een variabele kiezen in de sommatie die ook wordt gekwadrateerd.
Het 'start-getal' (beginterm) is 1 en het 'eind-getal' (eindterm) is 5. Noem de variabele i, en laat i lopen van 1 tot en met 5, en de variabele moet gekwadrateerd worden.
Je krijgt dus
q6225img1.gif
, deze schrijfwijze wil zeggen, de eerste waarde van i = 1, vul die 1 in de sommatiefunctie in (dus het gedeelte achter å), die uitkomst schrijf je op je zet een "+"-teken en je verhoogt de i met 1 en vult die nieuwe i in de functie in, dit herhaal je tot de laatste term ingevuld is (hier i = 5). De uitkomst is de optelling van de waarden van alle ingevulde i'tjes.

De uitkomst hier zou gewoon 55 zijn, maar als je zou sommeren tot i = 100, is de grafische rekenmachine een stuk handiger dan alle termen uit te schrijven, en iedere term apart op te tellen.

Groetjes,

Davy
dinsdag 31 december 2002

©2001-2024 WisFaq