Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen

2e2x-5ex+2=0

Ik kom er maar niet uit,
zou u mij deze som kunnen ophelderen.
als ik ex stel tot bijv p. en hoe ga ik dan verder?

Wineke
Student universiteit - dinsdag 20 april 2010

Antwoord

Beste Wineke

ex stellen tot p is inderdaad al een eerste goeie stap. Als je dit doet, krijg je:
2p2 - 5p + 2 = 0

en dit is een gewone tweedegraadsvergelijking. Stel de determinant op en lees de oplossingen af:
D = 52 - 4·2·2 = 25 - 16 = 9
p1 = (5 - Ö9)/(2·2)= 0.5
p2 = (5 + Ö9)/(2·2)= 2

Nu is het enkel kwestie van deze vergelijkingen op te lossen:
(1)
p1 = ex1 = 0.5
ln(ex1)=ln(0.5)
x1 = ln(0.5) = 0.69 (formule: ln(ex)=x)

(2) Analoog voor p2

Groeten

bv
dinsdag 20 april 2010

©2001-2024 WisFaq