Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentieren van een exponentiele functie

Hoe moet je 1100 x 0,9t - 5500 x 0,93t differentieren?

...en hoe voer je een getal bij de GRM in zoals 3Ö de 3 bij deze wortel? Maar dan een ander getal?

lize
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 17 april 2010

Antwoord

Je zou in ieder geval even op 7. Exponentiële functies moeten kijken.

In dit geval:

$
\eqalign{
& f(x) = 1100 \cdot 0,9^t - 5500 \cdot 0,9^{3t} \cr
& f'(x) = 1100 \cdot 0,9^t \cdot \ln (0,9)\, - 5500 \cdot 0,9^{3t} \cdot \ln (0,9) \cdot 3 \cr}
$

..en dan nog wat korter opschrijven...!

Derdemachten kan je invoeren als 'tot de macht éénderde'. Er zit ook wel ergens een knopje x.

WvR
zaterdag 17 april 2010

©2001-2024 WisFaq