Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

P berekenen in de volgende vergelijking

Ik ben vastgelopen bij een opdracht die luidt:

Van de functie x2 -4px-24p is het maximum van y top = -20 voor x top = -10. Bereken p.

Ik snap er helemaal niks meer van. Waar komt die p opeens vandaan tussen al die x'en?

Adam
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 16 april 2010

Antwoord

Ik neem aan dat je f(x)=x2-4px-24p bedoelt. Die 'p' is een parameter. Het functievoorschrift beschrijft niet één functie maar een familie van functies. Voor elke waarde van p krijg je weer een andere functie. Als je een aantal grafieken tekent bij verschillende waarden voor p, dan krijg je wel een idee hoe die familie van functies er uit ziet.



Van al die verschillende grafieken is er mogelijk een waarde voor p te vinden zodat de top van de parabool precies het punt (-10,-20) is. Maar in dit geval lukt dat niet.

Je kunt wel een waarde voor p vinden zodat (-10,-20) op de parabool ligt, maar dat is dan niet de top.

Dus klopt de opgave wel?

WvR
vrijdag 16 april 2010

©2001-2024 WisFaq