Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 62176 

Re: Minimale afstand tot X-as

Dag Lieke,

De afgeleide van Öx= 1/(2Öx).
Zo heb ik toch mijn berekening gemaakt. Misschien heb ik wat weinig haakjes gezet.
Het kon ook zo f'x)=1/2((x^-1/2)). Het is een basisiformule voor afleiden en dat wist ik wel.Maar toch kom ik niet op p=1/2 uit...Help je me nog eens even ?
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - zondag 11 april 2010

Antwoord

Dag Rik,
Je raaklijn formule met de nodige haakjes is :
y-Öp=1/(2Öp)*(x-p)
of mooier:
q62180img1.gif
Om de minimale afstand van B tot de x-as te vinden moet je de afstand y(p) nog differentieren en gelijk 0 stellen.
Dan blijkt er inderdaad een minimum te zijn bij p=1/2.
Groeten,
Lieke.

ldr
maandag 12 april 2010

©2001-2024 WisFaq