Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maximum berekenen

Twee strikt positieve getallen x en y voldoen aan x+y=a.
Bewijs dat xp·yq maximaal is als:
x/y=p/q met p,q$
\in Q_0^ +
$

Rik Le
Iets anders - zondag 11 april 2010

Antwoord

Wat dacht je van: druk y uit in x (y=a-x). Vul dat in in xp·yq. Je krijgt een uitdrukking in x. Afgeleide bepalen. Nulpunt van de afgeleide bepalen. Je krijgt dan de x-coördinaat van een mogelijk maximum (bergparabool!)
Bereken de bijbehorende y-coördinaat. Bereken vervolgens x/y en daaruit volgt dan p/q. Zou moeten kunnen...

WvR
zondag 11 april 2010

©2001-2024 WisFaq