Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van deze gebroken vergelijking

Kan iemand deze gebroken vergelijking oplossen voor mij?!
Ze komt uit Delta 4A voor 4 of 5 uren wiskunde (ik 5)
van Wolters Plantyn op p.59 nr.54 oef.7.
Ze gaat als volgt:
Los de volgende vergelijking op:



Ik heb ze proberen op te lossen volgens het principe van de gelijkaardige gebroken vergelijkingen, maar dan kom ik op zoiets als x3+14x2+9x-324=0, maar ik kan geen derdegraadsvergelijking oplossen en ik denk ook niet dat dat de oorspronkelijke bedoeling is. Ik moet dus uitkomen op een tweedegraadsvergelijking, waarin ik dan de abc-formule kan toepassen.
Hulp gevraagd dus, want mij lukt het niet!!!
Alvast bedankt

Elke D
2de graad ASO - maandag 30 december 2002

Antwoord

Ik denk dat je het op zich goed gedaan hebt. De formule x3+14x2+9x-324 laat zich ontbinden als (x-4)(x+9)2, waarmee de vergelijking opgelost is. Hoewel x=4 en x=-9 voldoen beide niet... dus geen oplossing.

Kan dat nu ook anders?

q6216img2.gif

..en dat is een stuk handiger, maar ja kom er maar eens op!

WvR
maandag 30 december 2002

 Ontbinding van derdegraadsvergelijking 

©2001-2024 WisFaq