Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen

Ik moet de volgende vergelijking oplossen in de verzameling van de reële getallen

(x+2)/4 - (4x-3)/8 = x-1

Hier moet ik x bepalen
Kan iemand mij helpen a.u.b.

Robeyn
3de graad ASO - zondag 29 december 2002

Antwoord

Wat dus lastig is in deze vergelijking, is het feit dat er breuken zijn.
Een geluk bij een ongeluk is, dat er in de noemers alleen getallen staan en geen x'en.
De "way out" is om alles wat links en rechts van het = teken staat, te vermenigvuldigen met 8:

8.{(x+2)/4 - (4x-3)/8}=8.{x-1} Û
2.(x+2) - (4x-3) = 8x - 8 Û
2x+4 -4x+3 = 8x-8 ...

zou je het vanaf hier zelf weer verder kunnen ?

groeten,
martijn

mg
zondag 29 december 2002

©2001-2024 WisFaq