Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Delen van matrices

Is het mogelijk om matrices te delen? Ik heb een manier beredeneert maar ik weet niet of die klopt. Mijn redenering gaat alsvolgt:
aangezien de inverse van een matix maal de matrix zelf de eenheidsmatrix uitkomt. Stel dat A de matrix is, B de inverse van A en C de eenheidsmatrix. Dan geldt toch: AB = C maar eigenlijk is dat een deling van A en A die C geeft als uitkomst. Als we nu voor B en andere matrix nemen en die in de noemer zetten krijgen we A/B = C en c is dan niet meer de eenheidsmatix maar de uitkomst. Geldt dan volgende uitdrukking niet? A/B = C dus A maal de inverse van B is dan C en dat zou dan deling zijn. Klopt dat of mag dat niet??

Yannic
Leerling mbo - donderdag 15 november 2001

Antwoord

Volgens onderstaande hyperlink:
"We kunnen niet delen door een matrix. We kunnen wel vermenigvuldigen met de inverse van een reguliere matrix maar er is een verschil tussen links en rechts vermenigvuldigen met een inverse. We zouden kunnen spreken over links en rechts delen."
Dus, volgens mij heb je dat niet zo gek bedacht...

Zie Rekenen met matrices en blokmatrices

WvR
vrijdag 16 november 2001

©2001-2024 WisFaq