Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Staatsloterij straatje of meer

Wanneer je een straatje staatsloten koopt heb je een bepaalde kans om te winnen. Stel je dit doet met 10 mensen. Als er nog 3 mensen mee willen doen koop je 13 loten. Hiermee verhoog je de kans op prijs. Meer loten is meer kans toch? Maar bij een straatje heb je altijd een bepaalde prijs (eindcijfers) maar is het dan financieel handig om 13 loten te kopen?

Erik
Iets anders - woensdag 24 maart 2010

Antwoord

Het maakt niets uit. De verwachtingswaarde is weliswaar hoger maar 't aantal mensen waarmee je moet delen is ook groter. Als je het lastig vindt om in te zien kan je een eenvoudiger voorbeeld nemen.

Als je alleen speelt hebt je met 1 lot van 50 euro de kans op 1000 euro te winnen met een kans van 1/20.

E(prijs)=1/20·1000=50

Nu met twee mensen en 2 loten van 50 euro.

E(prijs)=100

Delen met z'n tweeën geeft een te verwachte opbrengst van 50 euro.

Kortom: het maakt niets uit.

WvR
woensdag 24 maart 2010

©2001-2024 WisFaq