Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normaalvector van een vlak

Bij de vergelijking van een vlak ux+vy+wz+t=0 is de vector (u,v,w) een richting van elke rechte die er loodrecht op staat, dus normaalvector genoemd. Waarom?

Vannes
3de graad ASO - maandag 22 maart 2010

Antwoord

Hallo

Als ux + vy + wz + t = 0 de vergelijking is van een vlak, dan is
ux + vy + wz = 0 de vergelijking van het overeenkomstig vectorvlak.

Bekijk deze laatste uitdrukking nu als een scalair product van de vectoren met coördinaten (x,y,z) en (u,v,w), dat gelijk is aan nul; d.w.z. dat deze vectoren loodrecht staan op elkaar.

Iedere vector (x,y,z) van het vectorvlak staat dan loodrecht op deze normaalvector (u,v,w) en dus staat deze normaalvector loodrecht op het vectorvlak, en ook op het gegeven vlak dat ermee evenwijdig is.

LL
maandag 22 maart 2010

Re: Normaalvector van een vlak

©2001-2024 WisFaq