\require{AMSmath} Transformatie van een assenstelsel (x,y) De formules voor een circulaire transformatie van een assenstelsel (x,y) zijn: x’ = x·cos θ + y·sin θ y’ = - x·sin θ + y·cos θ Ik kan dan vaststellen, dat x2+y2)-(x'2+y'2) = 0 De formules voor een hyperbolische transformatie van een assenstelsel (x,y) zijn: x’ = cosh ω · x - sinh ω · y y’ = - sinh ω · x + cosh ω · y Ik kan dan vaststellen, dat (x2-y2)-(x'2-y'2) = 0 Nu ben ik geïnteresseerd in de volgende tranmsformatie x’ = f(ω) · x - g(ω) · y y’ = - g(ω) · x + f(ω) · y waarbij f(ω) = (1+ω2) en g(ω) = -(-1+ω2) als ω 0 en g(ω) = ( 1+ω2) als 0 ω Vervolgens wil ik onderzoeken (x2-y2)-(x'2-y'2) Hoe moet ik dat doen? Ad van Iets anders - dinsdag 16 maart 2010 Antwoord Het korte antwoord: invullen en uitschrijven: (x')2-(y')2 levert dan (f2(w)-g2(w))(x2-y2). In totaal dus (1-f2(w)+g2(w))(x2-y2). kphart woensdag 17 maart 2010 Re: Transformatie van een assenstelsel (x,y) ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
De formules voor een circulaire transformatie van een assenstelsel (x,y) zijn: x’ = x·cos θ + y·sin θ y’ = - x·sin θ + y·cos θ Ik kan dan vaststellen, dat x2+y2)-(x'2+y'2) = 0 De formules voor een hyperbolische transformatie van een assenstelsel (x,y) zijn: x’ = cosh ω · x - sinh ω · y y’ = - sinh ω · x + cosh ω · y Ik kan dan vaststellen, dat (x2-y2)-(x'2-y'2) = 0 Nu ben ik geïnteresseerd in de volgende tranmsformatie x’ = f(ω) · x - g(ω) · y y’ = - g(ω) · x + f(ω) · y waarbij f(ω) = (1+ω2) en g(ω) = -(-1+ω2) als ω 0 en g(ω) = ( 1+ω2) als 0 ω Vervolgens wil ik onderzoeken (x2-y2)-(x'2-y'2) Hoe moet ik dat doen? Ad van Iets anders - dinsdag 16 maart 2010
Ad van Iets anders - dinsdag 16 maart 2010
Het korte antwoord: invullen en uitschrijven: (x')2-(y')2 levert dan (f2(w)-g2(w))(x2-y2). In totaal dus (1-f2(w)+g2(w))(x2-y2). kphart woensdag 17 maart 2010
kphart woensdag 17 maart 2010
©2001-2025 WisFaq