Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Linker- en rechterdifferentiaalquotient

Ik weet, snap echter niet, dat de functie f(x)->|x| niet bestaat in 0, omdat de linker en rechter limiet niet gelijk zijn. Kan iemand mij dit uitleggen? Is f(x)-> x.|x| differentieerbaar in x=0?

M. Pri
Docent - zaterdag 28 december 2002

Antwoord

f(x)=|x| bestaat wel degelijk in (0,0). De linker- en de rechterlimiet zijn overgens wel gelijk. Het probleem zit 'm in het differentieerbaar zijn: f is niet differentieerbaar in (0,0).

f(x)=x·|x| is wel differentieerbaar in (0,0). Schrijf de functie als:
f(x)=x2 voor x0
f(x)=-x2 voor x0
Er geldt:

q6189img1.gif

..en deze limiet is ook nog gelijk aan f(0), dus geen probleem lijkt me.

WvR
zaterdag 28 december 2002

©2001-2024 WisFaq