Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

X uitrekenen in een macht

wij zijn bezig met een formule :
A(o) = A(t) · (1/2) t/T1/2
0.34 = 6.7 · (1/2) t/56

*** t/T1/2 is de macht van (1/2) ***

Nu weet ik de A(o) en de A(t) en de T1/2
hoe kan ik dan de t berekenen?

Mirjam
Leerling mbo - maandag 8 maart 2010

Antwoord

Hallo

Je hebt dus :

(1/2)x = 0.34/6.7
met x = t/56

(1/2)x = 0.05075

x = 1/2log(0.05075)
(x = logaritme van 0.05075 met 1/2 als grondtal)

x = log(0.05075)/log(1/2)
(log = logaritme met 10 als grondtal en vind je op je rekentoestel)

x = -1.295/-0.301 = 4.30

Dus t = 4.30 * 56 = 240.1

Nog een opmerking over je beginformule :
is het niet : A(t) = A(0).(1/2)t/T1/2
in plaats van: A(0) = A(t). ............
(De getalwaarden zijn wel correct)

LL
maandag 8 maart 2010

©2001-2024 WisFaq