Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleiden

Bij een val wordt de valweg s in functie van tijd t benaderd door een formule s(t)=5t2. Een steen valt van een toren van 451 m hoog.

a) Met welke snelheid valt die steen op de grond?
b) Omdat op de maan de zwaartekracht ongeveer 6maal kleiner is, valt eer steen er 'zachter'; de valversnelling is er ongeveer gelijk aan 0,8m/s2. Een austronaut laat van 80 m bove de maan een steen vallen. Met welke snelheid raakt de steen de maan?
c) Hoe hoog moet een toren op de maan zijn opdat een steen die van die toren valt, met dezelfde snelheid zou neerkomen op het maanopp. als van 451 meter hoge toren op aarde?

Xerofo
3de graad ASO - woensdag 3 maart 2010

Antwoord

a)
5t2=451 oplossen geeft t bij het raken van de grond. Vul deze waarde voor t in v(t)=10t om de snelheid te bepalen.

b)
Hier geldt: s(t)=4t2, dus 4t2=80 oplossen. Zie a)

c)
Bij a) heb je snelheid uitgerekend op aarde. Die is op de maan gelijk aan 8t. Bepaal daarmee t en vul dit in bij s(t)=4t2.

...en lees de spelregels...

Zou dat lukken denk je?

WvR
woensdag 3 maart 2010

©2001-2024 WisFaq