Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen differentiaalvergelijking

Hoi,
In mijn bundel moet ik van de differentiaalvergelijking
dx/dt = x + 1 aantonen dat het de oplossing
x (t) = cet - t - 1 heeft.

Nergens in mijn bundel staat hoe ik x+t kan opsplitsen om de differentiaal op te splitsen. (er wordt alleen opslitsing gegeven voor functies waarbij x en t met elkaar worden vermenigvuldigt).
Kunt u mij helpen met het opslitsen van x+t tot een vorm
... dx = ... dt
dan moet het mij wel lukken om de vergelijking op te lossen.
Groeten

Jozefi
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 februari 2010

Antwoord

Weet je wel zeker dat het klopt?

x(t) = cet - t - 1 is geen oplossing van de gegeven differentiaalvergelijking.
Ga maar na:
x(t) = cet - t - 1
x'(t) = cet - 1.
Invullen van x en x' in de DV geeft:
cet - 1 = cet - t - 1
Klopt niet!

Verder is $
{{dx} \over {dt}} = x + 1
$ een voorbeeld van een lineaire differentiaalvergelijking. Heb je al gezien hoe je die oplost? Dat staat vast in je cursus.

WvR
zondag 21 februari 2010

©2001-2024 WisFaq