Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reis naar Lissabon

Goede morgen,

Een reisbureua organiseert aan 800 € per persoon een reis naar Lissabon. Lopen de inschrijvingen op boven de 30 personen dan wordt het inschrijvingsgeld voor iedere reiziger verminderd met zoveel keer 10 € als er reizigers zijn boven de 30. Voor welk aantal reizigers ontvangt het reisbureau het maximale bedrag aan inkomsten?

Ik redeneerde als volgt: x personen doen mee en betalen 800 euro per persoon vergelijking:

f(x)=(x+30)(800-10(x+30)
f(x)= (x+30)(500-10x)
f(x)= -10x2+200x+15000
f'(x)= -20x+200=0

Gelijk nul stellen, en max of min berekenen. Het max is wel te zien aan het teken van de afgeleide maar het aantal klopt niet... en x=10 maar de oplossing zou 55 moeten zijn.

There is something wrong in the kitchen. De vergelijking is niet juist vermoedelijk.

Groeten

Rik Le
Iets anders - zondag 21 februari 2010

Antwoord

Neem eens de functie f(x) = (30 + x)(800 - 10x) en de keuken draait weer als nooit tevoren!

MBL
zondag 21 februari 2010

©2001-2024 WisFaq