Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cyclometrische functies

f(x)=cos3a x sin3a x (1-2sin23a)
g(x)=cosa+cos(a+$\pi$/12)+cos(a+$\pi$/6)+cos(a+$\pi$/4)

Deze twee functies moet ik omvormen naar de vorm van een algemene sinusfunctie $\to$( a sin b (x - c ) + d )
Ik heb in mijn twee functies 'a' gebruikt i.p.v 'x' om verwarring te vermijden tussen 'x' en maal.
Ik snap dit niet zo goed.

NielsZ
3de graad ASO - zaterdag 20 februari 2010

Antwoord

$
f(a) = \cos 3a \cdot \sin 3a \cdot \left( {1 - 2\sin ^2 3a} \right)
$ schrijven in de algemene vorm?

Gebruik $
\sin 2a = 2\sin a\cos a
$ voor de eerste twee termen...

Gebruik $
\cos 2a = 1 - 2\sin ^2 a
$ voor het stuk tussen de haakjes...

En dan nog een keer $
\sin 2a = 2\sin a\cos a
$ toepassen en dan ben je er wel...

Zie ook 6. Goniometrische vergelijkingen oplossen.

WvR
zondag 21 februari 2010

©2001-2024 WisFaq