Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Moeilijke limiet

Goede avond ,
Een lastig eval bij volgende limiet..
lim voor x ® -¥ van (Ö(x2+1)-(x))/(x-Ö(x2+2))
Ik, heb zowel voor teller als noemer de toegevoegde tweeterm gebruikt maar stuit nog op een onbepaaldheid 0/0 ?? Ik weet dat het afzonderen van Öx2 leidt tot -x voor x®¥..Ik kan de fout nuiet vinden en heb de oefening al 3 keer hermaakt ....
Hoe kan dat nu ? Ik zal waarschijnlijk ergens een fout maken ??...
Groeten

Rik Le
Iets anders - vrijdag 19 februari 2010

Antwoord

Hallo

Het is niet nodig om hier (x®-¥) te vermenigvuldigen met toegevoegde tweetermen.
Je moet enkel rekening houden met de hoogste machten van x in teller en noemer.
Vermits Öx2 = -x voor x®-¥ krijg je
lim -x-x/x-(-x) = lim -2x/2x = -1

LL
zaterdag 20 februari 2010

©2001-2024 WisFaq