Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Interestpercentage bepalen uit een reeks rentegevende betalingen

Als er jaarlijks een bedrag van 1000 wordt ingelegd en dat wordt b.v. 12 jaar voortgezet en de eindwaaarde is 15025,81.

Hoe bereken je dan welk interestpercentage wordt gebruikt?

De formule voor een reeks betalingen die interest op moeten brengen is natuurlijk ((1+i)n) - 1 / i waarbij i staat voor interest en n voor duur in jaren
Dus is in dit geval de totale opstelling van het vraagstuk: "(1000 · ((1+i)n) - 1) / i = 15025,81"

Dit is te vereenvoudigen tot
(((1+i)n) - 1)/ i = 15,02581
(((1+i)n) - 1) = 15,02581 · i
((1+i)n) = (15,02581 · i) + 1
((1+i)) = ((15,02581 · i) + 1)^(1/12)
i = (((15,02581 · i) + 1)^(1/12)) -1

maar hoe dat nu verder moet is mij niet duidelijk.

Dik
Iets anders - donderdag 18 februari 2010

Antwoord

Hallo

Met een algebraïsche methode kun je hieruit de interest niet berekenen.
Met een programma zoals Excel kun je achterhalen dat hier i = 4 %
Er zijn ook programmaatjes op internet waarmee je dit kunt berekenen.

Zie Interest Calculator

LL
vrijdag 19 februari 2010

©2001-2024 WisFaq