Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De primitieve van een wortelfunctie

Beste meneer,
Ik ben bezig de volgende functie te primitieveren en kom er gek genoeg er niet uit, terwijl ik naar mijn idee wel de juiste stappen toepas. Hier komt de vraag:
Primitiveer:
f(x)= x2+Ö2x
Dit is mijn oplossing
Stap 1:(1/(2+1)·x2+1)+2x0.5=
Stap 2:1/3·x3 +(1/1.5·2x1.5=
Stap 3:1/3·x3 + 2/3·2x1.5=
Stap 4:1/3·x3 + 2/3·2x·Ö2x=
Stap 5:1/3·x3 + 4/3x·Ö2x

In mijn uitwerkingenblad staat op de plek van 4/3x, 1/3x.
Volgens mij is dit fout, want 1/ 1.5 = 2/3 en niet 1/3 (zie stap 2 en stap 3) of zie ik iets over het hoofd!

Alvast bedankt.

Carmen
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 17 februari 2010

Antwoord

De primitieve van x2 is gelijk aan 1/3x3. Differentieer het maar!

De primitieve van (2x)0,5 is gelijk aan 1/3(2x)1,5.
Differentiëren van dit laatste geeft immers 1,5 x 1/3 x (2x)0,5 x 2 waarbij die laatste 2 te danken is aan de kettingregel.

MBL
woensdag 17 februari 2010

©2001-2024 WisFaq