Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Volume lichaam om y-as berekenen met casio

Hoe bereken je de inhoud van een lichaam om de y-as met een casio fx-9860G?

Fieke
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 8 februari 2010

Antwoord

Volgens mij sla je wel een paar stapjes over... en 't is jammer dat je geen voorbeeld geeft. Mijn voorbeeld dan maar?


Voorbeeld

Gegeven f(x)=ln(x+1).

  • Bereken de inhoud van het lichaam dat ontstaat door omwenteling om de y-as van het gebied dat wordt ingesloten door de grafiek van f, de y-as en de lijn y=2.

q2370img1.gif


Uitwerking

We gaan eerst x schrijven als functie van y:

q2370img2.gif

Je kunt dan integreren over y=0..2, dus je hebt nu:

$
\int\limits_0^2 {\pi \left( {e^y - 1} \right)^2 \,dy}
$

bron

Je kunt dan (eventueel ook) met je CASIO de integraal benaderen met:

q61662img1.gif

Via OPTNCALCòdx

Hopelijk helpt dat...

WvR
dinsdag 9 februari 2010

©2001-2024 WisFaq